Translate

luni, 27 iulie 2015

Semn de carte. 'Ce fac bancile din Romania se numeste camatarie'! Cuvanta prin 2012 Ilie Șerbănescu, doctor în economie. Credeti ca s-a schimbat, se va schimba ceva?


Ilie Serbanescu:
Ce fac bancile din Romania se numeste camatarie.

Băncile din ţara noastră se comportă asemenea cămătarilor, a declarat, ieri/09.04.2012 , analistul Ilie Şerbănescu, la dezbaterea "Probleme şi soluţii în cazul restanţierilor bancari", organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

     Domnia sa a declarat: "Cred că există două tipuri de probleme: una este legată de accesarea acestor credite, în mod neglijent, iar a doua de iresponsabilitatea autorităţii în acest domeniu, care nu a avertizat, nu a spus răspicat la ce trebuie să se gândească oamenii când se împrumută".

     Analistul consideră că Banca Naţională a României (BNR) şi Guvernul ar fi trebuit să avertizeze asupra pericolului de neplată a creditelor: "Pentru a împrumuta un leu de la băncile din România, trebuie să dai înapoi trei. Asta este cămătărie, asupra căreia ar fi trebuit să avertizeze BNR şi Guvernul. BNR nu a făcut nimic. Este un agent de vânzare al băncilor. Băncile nu au nicio vină.

Băncile sunt nişte exploatatori, nişte cămătari, care, dacă găsesc proşti, îi folosesc. După mine, a împrumuta bani de la bănci în asemenea condiţii este anormal. Acum, oamenii trebuie să plătească, nu să se gândească să primească anumite facilităţi".

     Declaraţia analistului a venit în condiţiile în care Oana Florea, directorul executiv al FACIAS, a opinat că măsuri precum acordarea unor perioade de graţie sau reeşalonarea împrumuturilor pentru debitorii care întâmpină greutăţi ar trebui reglementate de stat, şi nu lăsate la latitudinea băncilor. În plus, ar trebui luate în calcul măsuri precum ştergerea penalităţilor pentru creditorii cu probleme, a mai spus reprezentanta FACIAS. Reprezentantul Fundaţiei a afirmat:

     "S-a individualizat o nouă categorie socială, cea a oamenilor care nu-şi mai pot plăti ratele, odată cu scăderea veniturilor şi disponibilizările aduse de criza economică. S-a identificat lipsa de implicare a BNR şi dezinteresul total din partea băncilor, care, deşi au fost invitate la această dezbatere, nu au venit. Acestea văd lucrurile strict din punctul de vedere al afacerii şi nu le interesează latura umană".
   
În opinia analistului Ilie Şerbănescu, societatea civilă nu poate influenţa foarte mult deciziile băncilor, după ce "comanda externă" a anulat intenţiile iniţiale ale OUG 50/2010, de protejare a clienţilor în faţa abuzurilor bancherilor.
    
"Suntem o colonie, care nu are niciun cuvânt de spus pe plan extern. Suntem o colonie a vestului european, a FMI...",
a concluzionat analistul.

     *  Cristian Şerbănescu, BNR: Creditaţii sunt responsabili pentru acţiunile lor.

     Cristian Şerbănescu, consilier juridic în cadrul BNR, consideră că Banca Naţională îşi face datoria. Domnia sa a adăugat:

     "BNR nu trebuie privită ca o entitate care poate lua orice fel de decizie. Poate reglementa raportul dintre părţi, dar într-un mod discret".

     Cristian Şerbănescu a adus în dis-cuţie faptul că, atunci când BNR a propus ca 30% din venitul unei persoane să poată reprezenta o rată bancară, societatea civilă şi băncile au acuzat BNR că împiedică func-ţionarea economiei, blocând creditarea.

     Cristian Şerbănescu a mai comentat: "La aceeaşi presiune, civilă, a mediului de business, s-a relansat creditarea şi am ajuns la un paradox. Creditarea a devenit împovărătoare. Ar trebui să ne hotărâm exact ce vrem de la relaţia noastră cu banca. În momentul în care te duci să contractezi un credit de la o bancă, singurul responsabil eşti tu. Ai responsabilitatea de a te informa, de a-ţi face o proiecţie viguroasă a planurilor tale financiare pe termen mediu".

     Analistul Ilie Şerbănescu a mai spus că marja de profit a băncilor din ţara noastră, reprezentând diferenţa dintre dobânzile la depozite şi cele la credite, "nu există nicăieri în lume, nu numai în Europa".
     "Cum se face că dumneavoastră nu observaţi că băncile, în mod cartelizat, majorează toate comisioanele?", a mai spus analistul, sugerând că BNR ar trebui să ridice autorizaţia de funcţionare a instituţiilor de creditare care se fac vinovate pentru o astfel de situaţie. 

                                                                                                                      Oana Florea, FACIAS: "Într-unul din cazurile de care am luat cunoştinţă, debitorul s-a prezentat la bancă împreună cu mediatorul bancar, care a propus vânzarea imobilului aflat în executare silită direct cumpărătorului găsit de client, la un preţ mai bun. Banca a refuzat propunerea, astfel că imobilul a fost vândut cu 20.000 de euro mai puţin decât propusese debitorul".


Sursa: http://www.bursa.ro/ilie-serbanescu-ce-fac-bancile-din-romania-se-numeste-camatarie-165230&s=banci_asigurari&articol=165230.html
--------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu